Ahogy azt már egy régebbi, nagy sikert aratott cikkünkben kifejtettük, az Internet a vidéki internetpenetráció óta gyakorlatilag folyamatosan válságban van. Nagyon nehéz dolgunk van, hiszen amikor egy-egy téma megjegyzései között úriemberként megpróbálunk alapesetben észérveket felhozni egy-egy kommentelő megjegyzéseire, van, hogy az alapos körültekintés ellenére is csak a harmadik, negyedik válasz után derül ki, hogy erőfeszítéseink, jószándékú segítőkészségünk falra hányt borsó, mert valójában olyat tettünk, amit a való életben nyilván sosem tennénk: egy egyszerű vidéki paraszttal eredtünk vitába.

Ebből született meg a zseniális ötlet, amely elképzelés prototipusa az alábbiakban kerül kifejtésre.

Mi lenne, ha a különböző gazdasági és értelmi szinten lévő társadalmi csoportok tagjai egyből felismerhetnék egymást a kommentezők között? Mennyi vesződtséget, bosszúságot és fölösleges erőfeszítést kímélhetne meg mindenki így! A jól nevelt budai úr egyből tudná, hogy egy közönséges pesti prolival, vagy egy istenfélő, a szélsőjobboldali sajtó által szájkosár nélküli pórázon vezetett, felhergelt, babonás paraszttal egyszerűen ne álljon le vitázni. Ezek a jobb sorsa érdemes szerencsétlenek pedig vígan gyalázkodhatnának, szidhatnák a cigányokat, a zsidókat kedvük szerint, míg a jólnevelt, magyar úriemberek egyszerűen fölényesen átnézhetnének az egyszerűbb emberek mindennapos civakodásain, a néhány generáció óta már pesten élők kispolgári felháborodásain, talán egy okos szűrővel ezeket egyszersmind el is némíthatnák.

Képzeljük el, hogy minden kommentelésnél a hozzászóló neve mellett megjelenne egy kis extra ikon, mely jelezné az illető társadalmi, gazdasági, szociális beállítottságát is egyben. Az avatar természetesen egy már jól működő rendszer, amit bárki szabadon választhat, és így végtelen számú lehetőség nyílik meg (és egy úriember rögtön láthatja, hogy pl. a nevetésre késztető, nyilas-zászlós, német tisztes, stb. infantilis logókat használókkal már a becsülete végett se kerüljön szóváltásba), de a rendszer könnyen manipulálható, lévén a felhasználó saját magának választ avatart. Így előfordulhat, hogy valaki a kis logója alapján akár úriembernek is tűnhet, de később kiderül, hogy csak egy trágyahordó parasztról van szó, aki három feles után a hat elemijével felbátorodva fikázza keservesen a fővárosi urakat, az értelmiséget, a liberalizmust, egyszóval mindent, amit nem ért, és amitől fél. Alapos gondolkodás után mi megterveztük a rendszert, amire a magyar népnek a békés együttéléshez jelen pillanatban szüksége van. A rendszer IP cím és földrajzi koordináták alapján automatikusan hozzárendeli a felhasználóhoz az extra logót, melyen a felhasználó nem változtathat. Mivel nem akartuk túlbonyolítani a rendszert, az alábbi kategóriákat határoztuk meg (kis ikonokkal reprezentálva):

 

 KALAP: Budai úriember, aki műveltsége, szociális és gazdasági háttere, műveltsége révén méltán büszkesége Magyarországnak.

 

 

 

 

 

 FOGASKERÉK: Fővárosi, de pesten élő, gyakorlatilag folyton a budaiakat fikázó, lepukkant bérházban vagy panelben élő alacsony szintű proli. Sokan közülük általában első-másodikgenerációs vidéki parasztokból kerülnek ki.

 

 

 

 

 

 TRAKTOR: Vidéki, isten- és idegenfélő egyszerű paraszt, akit tenyeréből etet a szélsőjobboldali sajtó. Bár belőlük van a legtöbb, sajnos, velük egy budai úrnak, de még egy pesti prolinak és igen nehéz konstruktív vitát kialakítani, ezért szűrésük különösen fontos.

 

 

 

 ALIEN: Külföldi, idegenszívű, vagy emigráns állampolgár

 

 

 

 

 

 

 

 

A kategóriákat igyekeztünk a legszükségesebbeket mindenképpen megtartva, de az érthetőség kedvéért a minimumon tartani. A magyar Internet megreformálásának és békéjének mihamarabbi helyreállítása érdekében hamarosan jelentkezünk a szükséges Wordpress és Blog.hu pluginokkal!


A bejegyzés trackback címe:

https://bolcslazado.blog.hu/api/trackback/id/tr352338631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kokavec 2010.10.02. 15:46:18

Ez azért így nagyon torzító módon kategorizálja a lakosságot. De az alapötlet tetszik. Szerintem jobb lenne ha több kategória lenne és mindenki maga választhatná ki. A kategóriákat negatív jelzők nélkül megadni, hogy vállalható legyen mindenkinek ahova tartozik. Viszont ha egyet kiválasztottál, azt nem lehetne lecserélni (ip cím alapján), legfeljebb törölni. Tehát nem nagyon érné meg másikat választani, mert akkor folyton rossz asztal ülnél.
A lakhely nagyon nem jó alap a szellemi képességek/világnézet meghatározásához.

Éhesló 2010.10.02. 18:28:45

Nem láttam a jeledet kitéve postoló.
Van rá tippem...:)

lüke 2010.10.02. 18:45:01

s hol a szabadság:)

James di Fulig 2010.10.03. 10:21:14

Kiváló. Az ötletgazda ikonja pedig lehetne pl. a gyufás skatulya.

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2010.10.03. 10:25:26

jó, jó, csak mi lesz a furfangos paraszttal, a diplomát vért izzadva összekínlódó sötét értelmiségivel, a fuxosmerdzsós budai elsőgenerációssal, vagy esetleg a tudományosan felkészült naconalistával?:)

phaidros 2010.10.03. 10:35:49

Az a helyzet, hogy én egy budai alien vagyok traktoron. A traktorban meg ugye van fogaskerék valahol.

tyberius 2010.10.03. 10:42:36

@James di Fulig: Nemis, neki egy kifejlett troll kéne. Lehetőleg barlangi troll, úgyis budainak vallja magát :D
A kib*szott spammereknek meg egy bitófa. Na nem avatárnak, hanem IRL.

mindenOK (törölt) 2010.10.03. 10:43:07

Van a budai úriember, a pesti proli. De hogy vidéken már csak istenfélő, félre vezetett parasztok laknak? Ez egy kicsit gáz. Ha már kategóriákat alkotsz, akkor ne helyrajzilag próbáld belőni, mert 8 millió embernél kivered a biztosítékot.

Egyébként a világ többpólusú, és az igazság mindig annak függvényében változik, hogy honnan is szemléled a dolgokat. Már Eistein is megmondta, hogy minden relatív. Tehát előfordulhat, hogy neked sincs igazad. Az megint más kérdés, hogy egyesek vitakultúrája még nem eléggé kiforrott, és érvek helyett szeretik másik értelmi képességét kétségbe vonni.

Az általad felvázolt problémára már létezik megoldás:ne etesd a trollokat!

(Bár egyszer már engem is kikiáltottak trollnak, mondjuk az is benne volt, hogy csak részben volt igazam. Aztán, amikor beláttam a hülyeségemet, a többiek örömtáncot jártak a csontjaimon.)

AdFL 2010.10.03. 10:43:17

Remek ötlet, ám figyelmen kívül hagyja, hogy az ország lakosságának 4/5 része nem (egykor kies) székesfővárosunkban él.

Nem hinném, hogy egy ilyen kategorizálás során továbbra is fenn kéne tartani a főváros-vidék különbségtételt. Persze ez nyilván csak az én vesszőparipám...

prolee 2010.10.03. 10:46:10

A postoló avatarját nem találom.
Pl. lehetne egyik lábával traktoron, másik lábával fogaskeréken taposó, magasan lévő cilinder szélébe görcsösen kapaszkodó száj, amiből kilóg a kapanyél.

AdFL 2010.10.03. 10:49:19

A "Bölcs Lázadó" nevezetű úriembernek pedig a nyilvánvaló, szövegből is kitűnő liberalizmusának fő sarokpontjai a szegregáció, a társadalmi csoportok közötti párbeszéd ellehetetlenítése és az ország lakosságának több, mint 4/5-ét kitevő "vidék" lesajnálása...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.10.03. 10:51:18

Praktikusabb lenne, ha itt is be lenne vezetve a karmarendszer, ahogy máshol szokás.

A userek fel/le pontozhatnák egymás hozzászólásait, és ezek a pontok befolyásolnák a felhasználó pontszámát.

Akit sokan pontoznak le, az negatívba menne, és egyből látszana, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Még egy szűrőrendszer is lehetne, ami nem mutatná azok hozzászólásait, akiknek a pontszáma egy bizonyos (egyénileg beállítható) határ alatt van.

Így az idegesítő reklámozókat is hamar le lehetne rendezni.

dedalon74 2010.10.03. 10:52:40

Szóval te különböző fajokra osztod a magyar lakosságot, és ezeknek a keveredését tiltanád?
Alacsonyabb rendűnek állítasz be minden embert, aki a te szinted alatt van.
Szép....

Lucius Flavius Arrianus 2010.10.03. 10:56:16

Különös, hogy országunknak/nemzetünknek a budai úriemberek ártottak/használtak a legtöbbet/legkevesebbet. Különös dolog továbbá a temperált viselkedés/útszéli bunkóság korrelációja a hatelemis/többdiplomás rétegek tekintetében.
Mint minden, az egyes embert beskatulyázni kívánó próbálkozás (vö. 'haladó értelmiség'), ez is butaság.
Használható metódus ti. a kitiltás/moderálás, és meg van oldva a probléma.
Ha a T. Szerző a posztot komolyan gondolta, akkor rosszkedvű vagyok. Ha nem, akkor érteni vélem ugyan, ám rosszkedvem telét nem űzte el :-)

__radar 2010.10.03. 10:56:23

:DDDDDD

Telitalálat!
Ügyes polgárpukkasztás!!

:DDDDDDDD

Működik is.
A kurva anyád!

gyilkos fűegér 2010.10.03. 10:58:50

Asszem, az Űrgolyhókban volt egy cilinderes alien.

inebhedj - szerintem 2010.10.03. 11:02:48

Az etikai kérdéseket megelőzve, már technikailag is kivitelezhetetlen a dolog.

Az IP-cím alapján biztosan csak azt tudod megmondani, hogy a tartomány értékesítője mely végpontot állította be az adott tartományhoz. Ha a tartomány értékesítő volt olyan figyelmes, és a megfelelő beállítások lehetőségét tovább adta a viszonteladó felé, az pedig szintén követi ezeket a kliens felé, valamint mindezekről értesíti a megfelelő adatbázisokat, az általad használt kliens pedig naprakészen tartja az onnan származó saját adatbázisát, na akkor lehetne ezzel kisérletezni, de erről szó sincs, még a budapesten kiosztásra került IP-címek fele sem azért budapesti, mert követésre került a végpont, hanem azért, mert a tartománygazda átadási pontja Pesten van. A vidéki végpontoknál ugyanez a helyzet (azonban még nagyobb területi szórásban).

Szóval az elmélet olyan nagy hibahatárral valósítható meg, amelynél már nincs értelme, figyelembe véve, hogy mit is kívánna vele elérni.

popsilyuk édes ízei 2010.10.03. 11:02:56

Nagyon jó a cikk, de, hogy Heller Ágnest miért kritizálja a szerző?

popsilyuk édes ízei 2010.10.03. 11:04:14

Akit sokan pontoznak le, az negatívba menne, és egyből látszana, hogy nem érdemes vele foglalkozni.

Kiscicám, nálad tényleg dúl a vihar.

dr.kakaósbögre 2010.10.03. 11:09:54

pfff..csak egy szokásos gyökér poszt.
néha én szégyellem magam miattad.

kilobike 2010.10.03. 11:10:53

Ezek szerint úriemberek csak a fővárosban vannak, ugye? Minden más vidéki büdös, hatelemis paraszt, ugye? Nem vagy Te egy kicsit he?

kilobike 2010.10.03. 11:16:12

@inebhedj: a (pl.)Google-os srácokat meg kell kérdezni, hogy csinálják, hogy a Chrome egy ezredmásodperc alatt beazonosítja a földrajzi helyzetet (megközelítőleg). És már építhetjük is az árkokat és barrikádokat főváros és vidék között, ahogy tették azt évtizedekig:-)

nem nemsiker_s 2010.10.03. 11:17:14

@ Bölcs Lázadó

Rosszul pozícionálod a világnézeti attitűdöket a társadalmi rétegződés szempontjából.
Tudomásom szerint pl. éppen a szoclib oldal bázisát képezte egészen mostanáig a panelgettós réteg, tekintet nélkül arra, hogy vidéki, vagy Budapesti emberekről van szó.

CD-R80 2010.10.03. 11:23:14

Asszem sikerült valakinek megint összedobni egy gyűlöletblogot...
Biztos a budai levegő teszi ezt velük, hogy ilyen kiművelt okos s persze bölcs fiai születnek országunknak.
Remélem amit életedben elérsz, az a Darwin-díj lesz:)

Húsleves 2010.10.03. 11:24:03

Ennek a cikknek a linkjét elteszem, mert nagyon jó példa a liberálisok szkizofréniájára. Bár nyilvánvalóan csak gondolatkísérletről van szó, a mondanivalója egyértelmű: szégyenbélyeggel lássunk el mindenkit, aki nem liberális. Az utóbbi időben már az egész kommunikációjuk kizárólag a demokráciaféltésre épül - féltik a demokráciát (azaz többség akaratának érvényesülését) a többség akaratától. Érvek híján ez maradt nekik.

Temeraire 2010.10.03. 11:31:51

Szeretnél vicces lenni te szomorú szadeszes. Senki nem olvasta az ócska béna cikkeidet, ezért megpróbálsz megint trollkodni. Szánalomtenger

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.10.03. 11:33:26

Badarság, pont azt imádja a netes kommentelésben úriembertől a földmunkásig mindenki, hogy nem az előítéletek szerint kell megszólalnia (vö. anonimitás).

Ha most ezt meg akarod szüntetni, akkor visszaugrasz 100 évet és azt hiszed, az jó. Nosztalgiázz csak tovább, a globalizáció nem ilyen irányban halad. Nem megbélyegzés alapján kell kitalálnod, hogy ki kicsoda, hanem kénytelen leszel csak a véleményekre támaszkodni. Nehéz, mi? Sok vesződség, mi? Az intelligenciát sajnos nem adják ingyen, szenvedj meg, ha vitázni akarsz.

Mokker 2010.10.03. 11:35:28

Ki tetszett felejteni a vidáki városiak jelét, legyen eeeeegy... Megvan! egy "ne légy bunkó" jelet... :) Remélem tetszik érezni az iróniát!

is 2010.10.03. 11:38:42

@Húsleves: te Húsleves, nem tűnt fel, hogy Buda még a legszarabb időkben is FIDESZes bástya? hogy ott aztán keresve se találsz liberális többéget? tehát a budai úriember a konzervatív felsőbbrendűséget hirdeti, akár komolyan, akár kifigurázva? téged az ilyen tények tényleg nem zavarnak?

@mimindannyian: ha te ezt a posztot ilyen szinten komolyan vetted, akkor neked már nem kell avatar, ezen véleményed alapján meg is van a kategóriád (bőven a félagyatlan bunkók felett, de bőven a legfelső szint alatt)

is 2010.10.03. 11:41:33

@inebhedj: elméletben bármekkora lehet a tévedés, a valóságban azonban 95% felett jógyerek mindenki, akit felsoroltál, és az IP cím igenis jól visszaadja, hogy hol vagy. értjük, hogy okos vagy IP lokalizálásban, de amit itt problémaként előadtál, az csak felfújt álprobléma.

nem nemsiker_s 2010.10.03. 11:46:09

@ Bölcs Bázadó

És honnan veszed, hogy aki értelmiségi az automatikusan liberális is ?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.10.03. 11:49:31

csak én érzem az iróniát..?
@KokoDzsango: vajon mennyit fizetsz/fizettek (elég sok nickről van szó) az Indexnek, hogy egyik blogtulaj sem picsáz ki titeket a blogjáról, hiszen mindenhol megtalálhatók vagytok a szánalmas szarjaitokkal? Más spamelőket elég hamar kitessékelnek a bloggerek, ti pedig hetek óta zavartalanul nyomjátok...

Húsleves 2010.10.03. 11:53:50

@is: Ha már ilyen kedvesen megszólítottál, válaszolok. De igen, feltűnt, hogy az utóbbi időben a liberálisok nem vallják be hogy liberálisok. Pl. igen gyakori lett a "csalódott konzervatív" blogoló, aki deklarálja magáról hogy FIDESZ szavazó, aztán úgy nyomja a jól ismert liberális dumát, ahogy a csövön kifér. Visszakérdezek: olvastad a cikket? A cikkben konkrétan leírtak (tehát nem az általad belemagyarázott háttér) nem zavar a következtetések levonásában?

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.10.03. 11:54:16

@is: sajnos épp ellenkező a megjegyzésed hatása. Rólad mindjárt kiviláglik, hogy egy kategorizáló bunkó vagy, aki imádná, ha ki lenne írva, hogy kit miért lehet szidni, és ehhez el se kéne olvasni a kommenteket. Én az ellenkező állásponton vagyok. Ha valaki hülye, az úgyis kiderül, nem kell ehhez jelvény. Ha meg valaki sajnálja a másik véleményében való elmélyedést, az megérdemli, kirostálja az evolúció.

vasziljevics 2010.10.03. 11:58:33

pusztán a posztra érkezett kommentek alapján meg lehet állapítani, ki a traktor, és ki az, aki még a gépesítés szintjét sem éri el és maximum kapa lehet...

bryan 2010.10.03. 12:01:32

Húbaszki, most vagy én nem vagyok képben, vagy itt tényleg nincs humorérzéke a döntő többségnek?
A budaiak meg majd akkor legyenek nagyra, ha lesz náluk éjszakai tömegközlekedés. :)

vasziljevics 2010.10.03. 12:05:39

@bryan: ezért volt igaza a posztírónak, hogy a többségnek csak traktor jár. amúgy minek budára éjszakai? a budai úriembernek minimum autója, de inkább sofőrje van.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2010.10.03. 12:07:15

:D

Gyere le ide a fogaskerekek közé teeee te te!

Rotfuchs 2010.10.03. 12:27:44

Szánalom.

Kérem vissza a három percet, amit elraboltak az életemből!

ragamust 2010.10.03. 12:33:34

te is jó nagy paraszt vagy.még ilyen csicska szöveget amit írtál.

Rotfuchs 2010.10.03. 12:35:23

Amúgy mindig vicces, amikor a magát Bölcs Lázadóként jegyző szerzőhöz hasonló niemandok, akik igazából egy megoldást kereső, megalapozott, igényes hozzászólásokból álló vitához felérni képtelenek; úgy akarnak kulturált és intelligens úriembernek/úrihölgynek látszani, hogy következetesen megszólják azt aki szerintük nem az.

Minden együttérzésem a szerzőé, mert roppant frusztráló lehet így élni.

Spiritmonger 2010.10.03. 12:41:54

bölcs lázadó, nagyot mondtál, most már öblíthetsz!

mizrolist 2010.10.03. 12:47:09

@bryan: tényleg nincs humorérzéke a legtöbb embernek.

2010.10.03. 12:48:00

A posztolóhoz hasonló véglényeket nevezik farizeusnak.

nemszentember 2010.10.03. 13:06:42

Bölcs Lázadó.Ez egy elgondolkodtató kis poszt.

Mr. Hilter 2010.10.03. 13:48:24

Tetszik az ötlet. De a vallási identitást is jelölni kellene:
keresztény: máglya, kereszt / tetszőleges kivégzőeszköz
zsidó: hatágú pajesz, hétágú córesztartó, sábeszgurtni
mohamedán: félhold alakú IED, Kamu bin Laden

vasarmilan2 2010.10.03. 14:10:53

Jót röhögtem mind a poszton, mind a kommenteken. Köszi.

mehr luft 2010.10.03. 14:22:16

gavin mcinnes > bede márton > bölcs lázadó
jó > elmegy > hígfos

Szebb Jövőt!

Balatonrajongó 2010.10.03. 16:12:33

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért. Folymatosan főoldalon lehetsz, ha van kedved oda is töltsd fel az írásaid, hogy szélesebb körben is ismert legyél! Nagy Károly

Balatonrajongó 2010.10.03. 16:25:36

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért. Folymatosan főoldalon lehetsz, ha van kedved oda is töltsd fel az írásaid, hogy szélesebb körben is ismert legyél! Nagy Károly

2010.10.03. 19:46:42

Az a baj, hogy csak elolvasás után látom, hogy ez a "Bölcs" írás egy forintot nem ér. Azért egy vidéki kocsmában szívesen játszanék az íróval egy kő-papír-ollót. Az újságírás szégyene vagy!

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2010.10.03. 21:32:42

@Kilo166: neki megérte, provokatív (na ja, persze, ironikus) bejegyzés, és fialt jópár kommentet...

Hiszékeny 2010.10.04. 12:59:25

A Horoszkópok jegyeit, ábráit lehetne a név mellé tenni, ki milyen jegyben született, (persze csakis az igazat...) és majdnem mindenki tudja a jelentését egy-egy jegynek, ki milyen is az életben... abból levonhatunk egy-két dolgot a kedves hozzászólóról... :)

Nadiposzi (törölt) 2010.10.04. 18:54:06

Azért az jelzés értékű, hogy a blog féléves fennállása alatt BL barátunk virtuális baráti köre 1, azaz egy főt számlál, őt magát.
Beleolvasva a posztokba, nem csoda.

aaaaaaah 2010.10.15. 09:05:41

Tisztelt Bölcs Lázadó Úr!

Véleményem szerint messzemenően túlbonyolította a rendszert.

Egyetlen egy élien kategória messzemenőkig optimalizálná egyszersmind ésszerűsítené, messzemenőkig költséghatékonnyá tenné a rendszert.

Legmélyebb tisztelettel,

AAAAAHHHHHH

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.06. 23:29:04

És tulajdonképp, mi akadályozá meg, hogy én egy kalapot állítsak be megemnak?
Köszi :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.06. 23:32:30

Ja jaaaj, most olvastam a végén, hogy IP és koordináták alapján.

A Lázadó Úr egy kicsit gondolkodhatna, mivel az IP alapján történő meghatározás kissé megbízhatatlan.

Szóval a melóhelyemről alien leszek, itthonról pedig pesti pógár, miközben Pécsett - a kultúra egyik európai fővárosában - tengetem napjaimat.
(Megjegyzem, a magas Butapest eddig hol jutott el...)

Csókolom...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.06. 23:33:04

@aaaaaaah: Kell saját magának is egy kategória, koronával.

Pikáli Sándor 2010.11.26. 19:40:35

Elég lenne kettő.
az egyik fehérre írna feketével,
a másik feketére fehérrel.
ez felhasználóbarátabb lenne, a gyengén látók is rögtön képben legyenek.
na most, mivel demokratikus alapértékek vannak érvényben már elég régen, mindenki csak a többiek illetőségét illetően dönthetne szavazás útján.
süti beállítások módosítása