Itt az ideje, hogy mindenféle szemforgatás, képmutatás nélkül kerek perec ki merjük mondani: A vidék, a vidéki emberek 500 évvel le vannak maradva a múltban, egy feudális világban, feudális értékrend szerint élnek, az egyetlen dolog amit egy korhű középkori film forgatásához tennünk kell, hogy levetetjük a szántásban a parasztok lábáról a koreai gumicsizmát.
 
Egészen 2005-ig nagyjából jól megfért a vidék és a főváros egymással; bár a kultúrában, gazdagságban, szépségben, infrastruktúrában fényévekkel a vidék előtt járó fővárost mindig is divat volt a frusztrált parasztfalvak övezte kisebb-nagyobb tájvárosokban fikázni, ezeket a kritikákat egy jóérzésű pesti - hát még egy kultúrált budai - nagyvonalúan elengedte a füle mellett, esetleg finom mosolyra húzta a száját. "Pest zajos, büdös" - mondják gyakran azok a vidékiek, akik évente kétszer feljönne rokonlátogatóba és eljutnak esetleg a keleti vagy a nyugati pályaudvarig, hogy aztán néhány napon belül csalódottan és frusztráltan vonatozzanak vissza a tanyára. Egy jóérzésű pesti nem neveti ki, és nem is ítéli el ezeket a szerencsétlen, egyszerű gondolkodású vidékieket, hiszen egyrészt a legtöbb paraszt sohasem jut el Buda, a Rózsadomb és egyéb zöldövezeti, csendes, jó levegőjű, szép kilátással rendelkező utcáiba, így nem is tudhatják, hogy pest nem csak "zajos és büdös", másrészt a jóérzésű pesti tudja, hogy még a belvárosi zajjal és légszennyezettséggel járó problémák is messze eltörpülnek egy rendszeresen több ezer tonna állatszarral feltöltött több száz hektáros szántás mellett történő "élet" orrfacsaró bűze mellett. A városi, kultúrált ember egyszerűen csak feltekeri az ablakot és igyekszik gyorsan átállítani a klímát belső keringtetésűre, mielőtt akár csak az autópályán elsuhanva megközelíti az efféle vidéket.
 
2005-ben azonban egy tragikus, és sajnálatos fordulópont következett be Magyarországon; 5 évvel ezelőtt ugyanis a fejletlenségére, visszamaradottságára sokszor oly büszke vidék is tragikus módon eljutott arra a szintre, hogy a televiziókészülék mellé az internetet is bevezették a tanyasi, kisvárosi házakba.
 
A vidéki emberek felkészületlen elméjének találkozása az internettel azért is tragikus, mert a televízióval ellentétben nem csak maguknak mondogatják a mónika show után a kolbász és hagymaszagú megjegyzéseiket, hanem az új technológia interaktivitása miatt véleményüket sajnálatos módon sokszor megjegyzések formájában a fejlettebb, kifinomultabb kultúrával rendelkező városi ember számára is elérhetővé teszik.
 
"Redcap - 2010.06.16. 14:41:45 - Aranyos, ahogy meglepődik, hogy bizony az utcán megvernek embereket. Ez se sokat járt még vidéken, ahol simán agyonvernek, mer jó a dzsekid. Vagy megkéselnek, mer "mitnézel". Üdvözlöm önöket 2010 Magyarországán pesti buzikáim! Fáj, mi? Kár. Majd legközelebb nem az SZDSZ-re szavaztok."
 

Nem csoda hát, hogy a kisfasiszta pártok támogatottsága, a youtube-on népies zsidozó, cigányozó tömegek olyan nagy számban bukkantak fel az elmúlt években, sajnos, ennek elsődleges oka a vidéki internet penetráció. A kutya sem kíváncsi a kényelmes, budai vagy pesti villájában vagy lakásában arra, hogy a vidéki emberek hogyan túrják a földet, és mennyire utálják a cigányokat és a zsidókat. Sajnos, az internet segítségével a városi ember még inkább megdöbbenhet azon, micsoda szellemi sötétségben élnek a vidéki emberek, és micsoda betömhetetlen évszázados szakadék feszeng a főváros és a vidék között. Mégis, mit tehetünk? Sajnos, nem sokat. A vidéki emberek integrációjához, kiműveléséhez valószínűleg több generációnyi internet szocializáció szükséges majd. Addig is legyünk velük türelmesek és megértőek, és ha valahol dühödt, vidékies zsidózást vagy cigányozást látunk, csak csendben unlikeoljuk a kommentjüket, és reménykedjünk abban, hogy a tehénszartúró parasztjaink egy napon ráébrednek, hogy nekünk, városi értelmiségnek köszönhetik azt is, hogy tévéjük és most már internetjük is van otthon, amin keresztül most már szabadon szidhatják a cigányokat, a zsidókat, és persze a fővárosiakat is, a saját, nyomorúságos, idegen- és istenfélő, tehénszarszagban leélt semmitmondó életük miatt. 


A bejegyzés trackback címe:

https://bolcslazado.blog.hu/api/trackback/id/tr422087435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valaki1 (törölt) 2010.06.17. 12:26:08

@Zsoo: milyen 2/3-ad birtokosa?
ez a hazudozó tolvaj elmebeteg megalomán fidesz banda?
darabra 1/3-ad szavazott rájuk, annak is a fele csak inkább az mszp ellen szavazott, ez azért lényeges mert ezeknek akár 1 év alatt fordulhat a szavazatuk máshová.

a fidesz csürhének 2 jövője van: 4 év mulva kuka, vagy később golyó.

bélabébi (törölt) 2010.06.17. 12:26:11

@Zsoo:

Beteg vagy azt már látom...
Kezelnek ugye? Felszámolták Lipótmezőt, pedig nem kellett volna...

kopogtató 2010.06.17. 12:27:31

a szocik pesten a legerősebbek, szerintem ez már önmagában minősíti pestet:) sok ostoba jószág lakik pesten. én sokat voltam fenn, sehol annyi mocsok, cigány, koldus. a cikk írója szerintem egy átlag pesti szemében is egy irritáló sznob fasz lehet. és gondolom 5 éve költözött fel, azok ilyen fene büszkék a pesjükre, akik még a földet túrták nem is olyan rég

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.17. 12:28:29

@sirwalter: es kepzeld, en szeretek ilyen lenni...:-D

en lehet, hogy provokativ vagyok, lehet, hogy irritalo, de bunko nem. es tudod miert? mert bar megtehetnem, megis uralkodom magamon es soha nem erzem megoldasnak a fizikai eroszakot semmire. ez az, ami engem a bunkoktol megkulonboztet:-)

es kifejezetten tetszik, amikor az igaz valojat a felszinre hozhatom az ilyen sutyerakoknak:-)

remelem, egyszer valamelyik megprobal majd megverni is...

igazolando a sajat sutyerak bunko mivoltat:-)

bélabébi (törölt) 2010.06.17. 12:30:00

@Zsoo:

Milyen szép is volt ott akkor nem?

Egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) egy tollvonással megszüntetik. Mára az épületet szinte teljesen kiürítették, a betegeket és az orvosokat szélnek eresztették. A hírek szerint nemcsak az utcára kerülő kezeltek, de a gyógyításukon fáradozók közül is többen – a saját elmondásuk szerint – érzelmileg belerokkantak a történtekbe.

Zsoo 2010.06.17. 12:30:33

@bélabébi: Nincs pénzem kezeltetni magam..

Zsoo 2010.06.17. 12:31:32

@Valaki1: milyen 2/3-ad birtokosa?
ez a hazudozó tolvaj elmebeteg megalomán fidesz banda?
darabra 1/3-ad szavazott rájuk, annak is a fele csak inkább az mszp ellen szavazott, ez azért lényeges mert ezeknek akár 1 év alatt fordulhat a szavazatuk máshová.

Tévedsz, a Fidesznek stabil a tábora!

sirwalter 2010.06.17. 12:32:44

@az igazi Sipi:

- barátom, azt hiszem, akkor be is fejezhetjük a diskurzust, mert szinte mindent helyesen elmondtál magadról (1 kivételével), a civilizáltság jegyében... ;)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.17. 12:32:49

@Zsoo: mar hogy a huncut fenebe ne letezne europa a keresztenyseg nelkul?
semmi koze europanak a keresztenyseghez, hacsak nem nezzuk, hogy hany szaz evet lokott vissza a kereszteny babonasag es terror europan, aholis viragzo kultura volt addig, amig az egyik romai csaszar ki nem talata, hogy a panem et circenses helyett valami uj hulyeseg kell a plebset etetni..:-)

az europai kultura a politeist gorog kulturabol eredeztetheto. a keresztenyseg csak egy jottment europaban, ugyanis egy azsiai vallas, az iszlam es izraelita monoteista vallasok edestestvere.

az europai vallasok politesita es termeszethitek. az mas kerdes, hogy a keresztenyseg kiirtotta oket. ahogy az magyar kulturat es oshitet is.

Ödönke 2010.06.17. 12:33:56

@Zsoo: Tévedsz. Onnan lehet, hogy ez látszik, kívülről meg az, hogy "porlik, mint a szikla".

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.17. 12:35:40

@sirwalter: tolem befejezheted..

de en azert majd irogatom a velemenyemet a te irasaidra, ha ugy gondolom, hogy velemenyem van rola..:-)

mert megtehetem:-)

Cpt. Flint 2010.06.17. 12:36:38

Hát, nem mondom, hogy nagyon humoros lenne, meg iróniából/groteszkből/pamfletből lenne még mit tanulni; de van olyan, aki ezt komolyan vette?
Azért a koreai gumicsizmán és a "több ezer tonna állatszarral feltöltött szántás"-on felröhhentettem kicsit.

egy vidéki tapló (üdv a pesti taplóknak!)

Zsoo 2010.06.17. 12:36:58

Mármint Bálabébit..:)

Zsoo 2010.06.17. 12:38:23

@Ödönke: "porlik, mint a szikla"

-ezt miből idézted?

Cpt. Flint 2010.06.17. 12:38:40

@Ödönke: asziszi, hogy te nem tudod

Valaki1 (törölt) 2010.06.17. 12:39:34

@Zsoo: minden pártnak van egy stabil tábora csak nem ennyi, hanem kb. annyi amennyit 2002 vagy 2006-ban kaptak.
a többi csak át vagy nem szavazott.
és ezek ha újra csalódnak akkor másra szavaznak, ez tuti.

konkrétan én is sok olyan embert ismerek aki utálja orbánt de még jobban gyurcsányék elmúlt 8 évét, és csak azért szavazott a fideszre hogy változzon valami, de a jobbik meg túl szélsőséges neki.

Cpt. Flint 2010.06.17. 12:39:46

@Cpt. Flint: hubaszaki, előbbre került a kommentem, mint amire válaszoltam, azannya! időgép!

Ödönke 2010.06.17. 12:40:54

@Cpt. Flint: Akkor nem tettem volna idézőjelbe.

bélabébi (törölt) 2010.06.17. 12:42:29

Na Zsoo kedvéért elmondom, miért hoztam Osztrák példát.
Aki volt tudja, hogy ott van KULTÚRA, TISZTASÁG és TISZTELET.
Itt nálunk mi van?
Kultúra = Józsibarát, Barátok közt, Fábry
Tisztaság = Budapest
Tisztelet = lásd ez a blog
Lényegében ennyi.

hobby beton 2010.06.17. 12:42:56

és igenis parancsszóra ugrik a sudribunkó... gyönyörű

Ödönke 2010.06.17. 12:43:21

@Zsoo: Komolyan azt hiszed, hogy nem tudom, honnan van ez a részlet?
A Székely Himnuszból.

Ödönke 2010.06.17. 12:44:01

@Cpt. Flint: Igen, nekem is időgépezik a blogmotor. :)

Zsoo 2010.06.17. 12:44:19

@Ödönke: Melyik Székely Hímnuszból?

Ödönke 2010.06.17. 12:46:36

@Zsoo: Nem tudtam, hogy több van. De nyilván én egy műveletlen, utolsó pesti, diplomás, öltönyös bunkó vagyok.

exepszzed (törölt) 2010.06.17. 12:47:16

Ő ISTENI KEGYELME ORBÁN VIKTOR FŐCSÁSZÁR ISTENKIRÁLY, MINDENMAGYAROK VEZÉRÉNEK NEVÉT SZÁTOKRA NE VEGYÉTEK SZOLGÁK!
ŐT ALÁZATOSAN SZOLGÁLJÁTOK, MINDEN SZAVÁT BEFOGADJÁTOK, FEJETEKET ELŐTTE MÉLYEN MEGHAJTSÁTOK, VAGY MAGATOKAT NEMSOKÁRA A BÖRTÖNBEN VAGY A DUNÁBAN TALÁLJÁTOK!!!

Zsoo 2010.06.17. 12:47:31

@Valaki1: @Zsoo: minden pártnak van egy stabil tábora csak nem ennyi, hanem kb. annyi amennyit 2002 vagy 2006-ban kaptak.
a többi csak át vagy nem szavazott.
és ezek ha újra csalódnak akkor másra szavaznak, ez tuti.""

Ez így igaz. Mindjárt linkelek egy grafikát, ha megtalálom..

Zsoo 2010.06.17. 12:50:50

@Ödönke: Én nem szeretnék senkit gyalázni!
Sajnos mindnyájan műveletlenek vagyunk, de erről csak kisebb részben tehetünk..
Ez a verzió nem az eredeti..Megint megpróbálok idézni, mert, hogy én sem vagyok művelt, de lagalább vannak példaképeim!

dr.kakaósbögre 2010.06.17. 12:52:11

mindentől függetlenül a posztíró egy tapló.ennyi.

Valaki1 (törölt) 2010.06.17. 12:54:41

@Zsoo: igen, ebből pont az jön le hogy a kezdetektől ugyanarra a pártra szavazó "törzstábor" igen gyatra mindegyik pártnál.
mondjuk a fideszbe beleolvadtak talán a kdnp és kisgazda szavazók, így lehet a törzstáboruk jó esetben 30%, A TÖBBI GARANTÁLTAN csak ide oda szavazgat arra aki többet ígér neki, meg aki legjobban hazudozik meg éppen leváltja az addigi rosszat.

Cpt. Flint 2010.06.17. 12:56:21

@Zsoo: jajnemá... még székelyhimnuszból is kiképzést tartasz? a zemberek 99%-a így énekli, akkor is, ha te műveltebb vagy.

Valaki1 (törölt) 2010.06.17. 12:57:55

@Valaki1: de ez mondjuk igaz az mszp-re is, annak még kisebb lehet a törzstábora jó ha 15%, a többi csak éppen rászavaz vagy másra aki többet hazudik.
most pl. garantáltan csak a betonhűséges mszp-sek szavaztak rájuk.

éppen erre mondom hogy az mszp (vagy utódja)már csak jobban szerepelhet míg a fidesz sokkal jobb már nem lehet szerintem.
mert azt meg a világon sehol sem tudták megcsinálni hogy ilyen helyzetből mindenkinek jobb legyen, nagyon sok vesztes lesz aki csalódni fog a fideszben.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.17. 13:03:28

@bélabébi:

"Kultúra = Józsibarát, Barátok közt, Fábry
Tisztaság = Budapest
Tisztelet = lásd ez a blog"

kultura? erre van a plebsnek igenye. es ennek a nepnek a tulnyomo reszet a plebs adja ki.

tisztasag = budapest? mint mondottam volt, a lakossag 25-35%-a videki, od avan bejelentve, ott szuletett, csak itt el. a masik egyharmada - mint pl. en is - masodik generacios videki. nekem a szuleim is parasztok voltak, anyam 16 evesen egyedul, apam 14 evesen a szuleivel jott fel ide.

tisztelet..

a tisztelet nem jar. kierdemelheto. ha valaki tiszteletremeltoan viselkedik, akkor azert tiszteletet erdemel. a postban emiltett nem budapesti honfitarsaink - nem mintha nem lenne belole pesten is, dehat nekik nincs celcsoportjuk, csak siman bunkok. nem legitimizaljak a tajparsztsagot azzal, hogy "csak a bunko postiekkel szemben". ok a gerinces bunkok, meret mindenkivel egyforman azok...:-) - pedig nem erdemelnek tiszteletet, mert a viselkedesukkel nem erdemlik ki.

ilyen egyszeru ez:-)

Valaki1 (törölt) 2010.06.17. 13:04:17

@Zsoo: mondjuk csurkával az a gáz hogy a vesztes beszél belőle, bár azért igaza van néha.
az viszont igen gáz hogy éppen az anyázott jobbikkal volt koalícióban 4 éve:-)LOL.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.17. 13:04:34

@Zsoo: hehe

ez a csurka micsoda egy agyalagyult ven hulye:-DDD

az ember, akinek az eleteutja es koponyegforgatasi keszsege talan meg a miniszterelnokunkon is tultesz...:-DD

csak sokkal luzerebb..:-)

Ödönke 2010.06.17. 13:04:54

@Zsoo: Én el tudom dönteni, hogy mit tartok jónak és mit nem. Vannak emberek, akiknek a tettei tetszenek, és vannak, akiké nem. De egy mai politikus semmiképp se az, akit akárki példaképének is kívánnék.

Cpt. Flint 2010.06.17. 13:05:41

@Zsoo: ez a csurka se normálisabb már, mint a torgyándr

Ödönke 2010.06.17. 13:06:31

@Zsoo: És elnézést, ha rosszul, de a székely rokonaim nekem így tanították. Majd megfeddem őket, hogy rosszul tudják a saját dalukat.

Cpt. Flint 2010.06.17. 13:06:51

@az igazi Sipi: én aszittem, te iróniás vagy... most komolyan érvelgetsz ilyesmivel? én még azon is röhögök, hogy az átlagosztrák kulturáltabb lenne

Zsoo 2010.06.17. 13:09:15

@Valaki1: A jobbik akkor még más volt..

Valaki1 (törölt) 2010.06.17. 13:11:19

@Zsoo: ugyanmár, csak kisebb volt persze, meg nem volt gárda, de vonáék voltak akkor is.

Cpt. Flint 2010.06.17. 13:13:02

@Zsoo:
"A tévesen régi székely himnusznak nevezett ének Bartók Béla Este a székelyeknél c. művének rubato dallama.(Valószínűleg a 20-as években írt hozzá szöveget egy ismeretlen költő.) Az ereszkedő pentaton dallam - bár az ősi népdalok mintáját követi - Bartók saját invenciója.

Ó, én édes jó Istenem,[7]
Oltalmazóm, segedelmem,
Vándorlásban reménységem,
Ínségemben légy kenyerem. "

a fentebbi wiki szócikkből ez is.

Valaki1 (törölt) 2010.06.17. 13:13:33

@Zsoo: csurkának az fáj hogy akkor a kis "oldalkocsi" jobbik túlnőtt a mesteren, ráadásul a legtöbb miépes átült a jobbikba...nézd meg szinte minden jobbikos ismertebb arc miépes volt.de a többi is akik a régiókban vezetők vagy képviselők.

ezért nem értem hogy amíg miépesek voltak addig nem voltak zsuidóbérencek, csak azután miután csurka pofára esett?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.17. 13:23:44

@Cpt. Flint: en is rohogok rajta..

pedig ez inkabb sirlamas.

dehat azt mondja egy japan mondas, hogy orulj neki, ha esik az eso, mert akkor is esni fog, ha nem orulsz..:-)

Cpt. Flint 2010.06.17. 13:28:01

@az igazi Sipi: én egy durvább verziót ismerek: ha nem tudod elkerülni, hogy megerőszakoljanak, dőlj hátra és élvezd.

Zsoo 2010.06.17. 13:30:16

@Valaki1: Természetesen fogalmad sincs róla..
Vona volt, mivel nem 4 éves ovis..

Ödönke 2010.06.17. 13:32:56

@Cpt. Flint: Akkor majd hamut szórok a fejemre. Vagy mi.

Ödönke 2010.06.17. 13:35:14

@Cpt. Flint: Ez jó, nem ismertem még. :)

Ödönke 2010.06.17. 13:35:52

@Zsoo: Viszont te ezt is sokkal jobban tudod.

fda 2010.06.17. 13:39:51

"Magyarországon 1 város van. Sajnos. Akár tetszik, akár nem, ez az igazság..."

Földrajzórára jártál-e?

Egyébként biztos azt akartad írni, hogy Mo-on egy túlméretes város van. Így már igaz a mondatod.

A várostervezők egyöntetű véleménye szerint az elhető város maximuma 100-200 ezres lakosságnál van, ilyenből van is jópár az országban, egyszer látogass el az egyikbe.

Zsoo 2010.06.17. 13:41:25

@Ödönke: Igen, hisz minden csütörtökön elolvasom a Magyar Fórum-ot. te mit olvasol?

Zsoo 2010.06.17. 13:55:42

Az igazi székely himnusz

Ó, én édes, jó Istenem,
Oltalmazóm, segedelmem,
Vándorlásban reménységem,
Ínségemben lágy kenyerem.

Vándor fecske sebes szárnyát,
Vándorlegény vándorbotját,
Vándor székely reménységét,
Jézus, álld meg Erdély népét!

Vándor fecske hazatalál,
Édesanyja fészkére szál.
Hazamegyünk, megáld majd a
Csíksomlyói Szűz Mária.

(A Bartók-dallamra írt Mária-ének szövege)

Zsoo 2010.06.17. 14:08:05

" A szózat után elénekelték tán a székely himnuszt is a magyar parlamentben? Nem tudják, mit énekelnek himnuszként. Nincs költői műveltségük, és szépnek találják, hogy merre visz a Végzet, vagyis a végzet, mint cúg?
Nem tagadhatom, a végzet, mint cúg, az erdélyi himnusznak nevezett dalszerűség engem is legyőzött már. Majdnem minden gyűlésünk végén a befejezésként elénekelt Szózat után támad egy önkéntes dalárda, borízű hangok és szép szopránok alkotják, amelyik rázendít. És a tömeg vele énekel. Minden belső ellenkezésem ellenére nekem is vigyázzba kell állnom, mert a székely himnuszban a súlyos zenei és szövegbeli színvonaltalanság ellenére Erdély elvesztésének fájdalma jelenik meg.

Ödönke 2010.06.17. 14:11:55

@fda: Természetesen jártam. Vitatkozhatunk, mi az élhető és mi nem, viszont egyik városban se találsz olyan infrastruktúrát, mint itt. És nem azt írtam, hogy örülök ennek, de ez van.

Ödönke 2010.06.17. 14:15:23

@Zsoo: Sok szerencsét a Magyar Fórumhoz. Én elsősorban gazdasági híreket olvasok, politikaiakat inkább meghallgatom a rádióban.

Zsoo 2010.06.17. 14:20:59

Amit nem lehet visszautasítani. Csak az a baj, hogy a kocsmákban is felhangzik ez, mint a legnagyobb bátorság kifejeződése, és az egész egyre olcsóbb és lassan senki nem veszi észre benne a sekélyességet,
A dal abban a korszakban keletkezett, amelyet Szabó Dezső "görénykurzusnak" nevezett, bor- és sörközi állapotban "svábokból jött magyarok" zsidóztak akkor, állásokért, pozíciókért, és a kormány "numerus clausus" törvényt hozott, ami semmit nem változtatott a zsidó-magyar arányon az egyetemeken, de a legfontosabb helyekre sok idegen került. A Nagyatádi földosztás befulladt. A mű 1921-ben keletkezett, szövegét Csanády György írta, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte. Az idő, a magyar sors- bocsánat: a Végzet - minden történelmi szakaszunkban emelt rajta. Elsősorban a szöveg erkölcsi parancsai miatt. Az "itt élned, s halnod kell" után nincs mit énekelnünk - imádkoznunk. Ezt széttöri az, aki ezután rázendít a göröngyös út és a csillagösvény slágerközhelyeire.
Az Országgyűlésben azonban csak azok kezdenek így gajdolni, akik valami rosszban sántikálnak és valami nagy bajuk van a saját kis lelkükkel. Beteg emberek, akik félnek valamitől. Talán attól, hogy felismerik őket.

Zsoo 2010.06.17. 14:24:25

Csurka István: Egy nap, két eskü /részlet/
Magyar Fórum 2010. május 20.

Ödönke 2010.06.17. 14:25:12

@Zsoo: Én nem vitatkozom veled erről, mert nem is értem, mi ez a dal. Ez a címe (mint mondám, a székely rokonaim szerint), hogy "Székely Himnusz". Ha ez nekik jelent valamit, akkor ez az, ami. Engem maximum rájuk emlékeztet.
"Himnuszt" sokan írtak, az, hogy melyik az igazi, a "nép" dönti el (vagy bevezetik hivatalosan). Ha nekik a "ki tudja merre..." kezdetű tetszik, akkor az a himnuszuk.

Zsoo 2010.06.17. 14:27:21

@Valaki1: Nézz utána barátom! De engem feleslegesen győzködsz. Tudom amit tudok.

Zsoo 2010.06.17. 14:29:07

@Ödönke: Én csak leírtam a tényeket.
Egyébként nekem tetszik a dallama, a szövege is, ezt szoktam meg. De attól még a tények tények maradnak.

Ödönke 2010.06.17. 14:33:42

@Zsoo: Most ezt arra alapozod, mert valaki leírta, hogy "Az igazi székely himnusz"? Ha lenne Székelyország, és annak ez lenne hivatalos himnusza, akkor azt mondanám, hogy igazad van. De amíg a székelyek nem ezt tekintik himnuszuknak, hanem a másikat, akkor butaság kijelenteni hogy "ez az igazi".
De tök mindegy, nagyon eltértünk a "bunkópestidögöljmeg" vs "vidékiparasztmenjkapálni" témától, ezért ezt be is fejezem.

Ödönke 2010.06.17. 14:35:25

@Zsoo: Nem mindegy, melyiket olvasom? Papíralapút nem olvasok évek óta. De a személyiségemet nem az határozza meg, hogy melyik sajtóterméket fogyasztom, az legfeljebb következmény lehet.

Zsoo 2010.06.17. 14:40:51

@Ödönke: Csak érdeklődtem..

"Természetesen jártam. Vitatkozhatunk, mi az élhető és mi nem, viszont egyik városban se találsz olyan infrastruktúrát, mint itt. És nem azt írtam, hogy örülök ennek, de ez van. "

Milyen infrastruktúrára gondolsz?
Bp. miért lenne élhetőbb, csak mert van metrója? Pl. Szegednek semmi szüksége rá..

hobby beton 2010.06.17. 14:53:57

"paraszt vidéki kommentelők" -> "ún székelyhimnusz"

n1

Ödönke 2010.06.17. 14:58:17

@Zsoo: Valóban nincs Szegednek szüksége rá, viszont az "infrastruktúra" nem csak a metróból áll. De ezt is hagyjuk.

Zsoo 2010.06.17. 15:03:47

Másképp kérdezek?
Mi az ami megvan Bp-en, de hiányzik bármelyik vidéki nagyvárosból?

Zsoo 2010.06.17. 15:11:19

" A szózat után elénekelték tán a székely himnuszt is a magyar parlamentben? Nem tudják, mit énekelnek himnuszként. Nincs költői műveltségük, és szépnek találják, hogy merre visz a Végzet, vagyis a végzet, mint cúg?
Nem tagadhatom, a végzet, mint cúg, az erdélyi himnusznak nevezett dalszerűség engem is legyőzött már. Majdnem minden gyűlésünk végén a befejezésként elénekelt Szózat után támad egy önkéntes dalárda, borízű hangok és szép szopránok alkotják, amelyik rázendít. És a tömeg vele énekel. Minden belső ellenkezésem ellenére nekem is vigyázzba kell állnom, mert a székely himnuszban a súlyos zenei és szövegbeli színvonaltalanság ellenére Erdély elvesztésének fájdalma jelenik meg.
Amit nem lehet visszautasítani. Csak az a baj, hogy a kocsmákban is felhangzik ez, mint a legnagyobb bátorság kifejeződése, és az egész egyre olcsóbb és lassan senki nem veszi észre benne a sekélyességet,
A dal abban a korszakban keletkezett, amelyet Szabó Dezső "görénykurzusnak" nevezett, bor- és sörközi állapotban "svábokból jött magyarok" zsidóztak akkor, állásokért, pozíciókért, és a kormány "numerus clausus" törvényt hozott, ami semmit nem változtatott a zsidó-magyar arányon az egyetemeken, de a legfontosabb helyekre sok idegen került. A Nagyatádi földosztás befulladt. A mű 1921-ben keletkezett, szövegét Csanády György írta, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte. Az idő, a magyar sors- bocsánat: a Végzet - minden történelmi szakaszunkban emelt rajta. Elsősorban a szöveg erkölcsi parancsai miatt. Az "itt élned, s halnod kell" után nincs mit énekelnünk - imádkoznunk. Ezt széttöri az, aki ezután rázendít a göröngyös út és a csillagösvény slágerközhelyeire.
Az Országgyűlésben azonban csak azok kezdenek így gajdolni, akik valami rosszban sántikálnak és valami nagy bajuk van a saját kis lelkükkel. Beteg emberek, akik félnek valamitől. Talán attól, hogy felismerik őket."

Csurka István: Egy nap, két eskü /részlet/
Magyar Fórum 2010. május 20.

Zsoo 2010.06.17. 15:13:03

Az igazi székely himnusz

Ó, én édes, jó Istenem,
Oltalmazóm, segedelmem,
Vándorlásban reménységem,
Ínségemben lágy kenyerem.

Vándor fecske sebes szárnyát,
Vándorlegény vándorbotját,
Vándor székely reménységét,
Jézus, álld meg Erdély népét!

Vándor fecske hazatalál,
Édesanyja fészkére szál.
Hazamegyünk, megáld majd a
Csíksomlyói Szűz Mária.

(A Bartók-dallamra írt Mária-ének szövege)

Cpt. Flint 2010.06.17. 15:31:32

@Zsoo: "Mi az ami megvan Bp-en, de hiányzik bármelyik vidéki nagyvárosból?"

Kezdjük ott, hogy mit értesz nagyváros alatt? De mondjuk:
- több színház, több mozi. Nem csak 1 db/város (ha egyátalán van). (Az, hogy van egy pláza mozi meg egy művész mozi esetleg, az még nálam nem több mozi.)
- uszoda (uszodák), strandok
- több kórház, nem 1 db (ha egyátalán van)
stb.
szóval elsősörben a kulturális választék

Cpt. Flint 2010.06.17. 15:35:37

@Zsoo: "Az igazi székely himnusz

Ó, én édes, jó Istenem,"

Ez csak szerinted (meg Csurka szerint) az igazi, meg esetleg Csurka szerint. Ugyanúgy műdallamra készült (oké, Bartók azért eggyel jobb tán', bár nem hiszem, hogy megkérdezték erről) és kb. ugyanabban az időszakban. nocheinmal:
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kely_himnusz
"A tévesen régi székely himnusznak nevezett ének Bartók Béla Este a székelyeknél c. művének rubato dallama.(Valószínűleg a 20-as években írt hozzá szöveget egy ismeretlen költő.) Az ereszkedő pentaton dallam - bár az ősi népdalok mintáját követi - Bartók saját invenciója."

kibogozom 2010.06.17. 17:08:37

@Gazz: az 500 év elmaradás nem elég erős túlzás? Klassz poszt, kiválóan ironizál a bunkó pöstiekkel, akik ezt komolyan is gondolják.

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.06.21. 20:21:12

@kibogozom: ha irónia akkor tényleg nagyon jó! ha nem akkor....

kszabo 2010.07.03. 21:37:00

Váltsuk le budapestet, száz éve nyúlja a lét a vidék elől. Legyen új főváros Ópusztaszer! Szavazzunk!

turcsány karcsi elvtárs 2010.07.05. 13:42:32

www.youtube.com/watch?v=cktx5NnBVwU
"zsidozó, cigányozó tömegek olyan nagy számban bukkantak fel az elmúlt években, sajnos, ennek elsődleges oka a vidéki internet penetráció." NEM. ennek oka hogy 200ft-ért szinte bárhol agyonszurkálhatnak, valamint a felelőtlen politikai "elit" (elkúrtuk,stb,stb)!
ja és köszönjük a fővárosnak az igénytelen mónikasót, ami jelentősen hozzájárult a sztereotípiák erősödéséhez, antiszemitizmushoz(maunkia viselkedése), rasszizmushoz (meghívottak viselkedése).
persze lehet fasza emberek lennének a vidékiek, ha kolbász helyett kóser pulykaszalámit tömnének magukba.

righthook 2010.08.24. 13:21:06

Ha irónia ez a szöveg, akkor azért gyenge, mert nem eléggé egyértelmű, hogy az.

Ha komolyan gondolja, szánalmas bunkóság.

Kevés agresszívebb, sötét-öntudatúbb, parasztabb ember van a pesti proliknál.

ördög_ 2010.08.24. 13:38:19

Elképesztő, hogy 300 kommenten jóval túl is vannak olyanok, akik háborognak a poszton, pedig már felhívták a figyelmüket, hogy ez inkább a pestiek kifigurázása és irónia az egész...egyértelmű a szövegből, az első pillanattól kezdve.

mikénehavóna 2010.08.24. 14:06:24

@Zsoo: Európa a kereszténység előtt is létezett. Hallottál már a görög városállamokról, és a római birodalomról? Jó sztorik, érdemes elolvasni.

Cheque Republic 2010.08.24. 14:15:32

Hadd idézzem Dr. Simlis egyik számát:

"Szar hely Buda, nincs ott troli!
Mondá vala egy pesti proli."

nicsakegy 2010.08.25. 09:35:35

A cikk alapján te még az oviban a porba fingottál, amikor én már BBS-ről húztam a napi friss világhírt. Tipikus, felszínes nímand suhanc vagy, aki legfeljebb az Interneten látta a vidéket, vagy ott se. Ülj le, elégtelen.

Celtic 2010.08.25. 19:56:09

Eszetlen :) Halalos iras, kivancsi lettem volna, hanyan veszik magukra, de nincs turelmem 300+ kommentet vegigolvasni :)

Szoval gratula, nagy volt :)

German Shepherd 2010.09.01. 12:39:47

Ez a poszt ugyebár vicc?

(Ha nem, akkor a szerzőre valóban illenek a vidéki(eknek tulajdonított) sztereotípiák, úgy pl. mint:
- hülye pesti,
- panelproli,
...
etc.)

waturday 2011.08.10. 00:14:58

ahogy smittpál álamfő egy L-lel, úgy írod te is, hogy kultúrált, hosszú Ú-val.... szevasz
(meg ott a többi egybe írás vs. külön írás, vesszőalkalmazás stb. ...)

Celtic 2013.11.21. 15:32:30

Ize. Hozzafuzom, a nyugdijasoknak sem artana egy engedely...szavazashoz es kommenteleshez

hvg.hu/itthon/20131120_Kiss_Zoltan_nyugdij

prognosys 2019.03.20. 05:59:23

...és te nevezed magad „bölcs" lázadónak :( te sok minden vagy, de „bölcs" biztosan nem

Celtic 2023.10.15. 19:26:56

"Ha irónia ez a szöveg, akkor azért gyenge, mert nem eléggé egyértelmű, hogy az.
Ha komolyan gondolja, szánalmas bunkóság."

Ez a komment mindig tetszett a blog.hu-n. Eszébe sem jutott, hogy vele van a baj, mert nem érzékeli az iróniát, ha nem rágjék a szájába
süti beállítások módosítása